mandag 1. februar 2010

Finpuss....

...av øvelsene som jeg og Ruth trener på nå er snart på sin plass tror jeg, samt en liten kriterie økning.
Men jeg må innrømme at jeg fikk meg en liten aha opplevelse her om dagen....jeg har jo lest masse om klikkertrening og i tillegg gått et kurs, og trodd at jeg gjorde det meste riktig i forhold til treningen. Jo da jeg har nok trent inn øvelsene riktig for de begynner å sitte bra, men jeg begynte å undre meg litt på hvordan jeg skulle få Ruth til å f.eks holde seg nede i dekk litt lenger enn 1 sekund og hvordan hun skulle bli mer "klikkerklok". Hun hadde nemlig en tendens til å prøve ut den øvelsen vi trente på sist i forrige økt, da vi begynte en ny økt og dette er jo helt normalt og da hun ikke fikk noe respons på dette ,prøvde hun raskt noe nytt...men da jeg så klikket på den adferden virket det ikke som om hun tok hintet og virket veldig forvirret over hva hun skulle utføre.
Selv etter mange "klikk" på f.eks sitt prøvde hun stadig ut et par andre ting før hun igjen nesten tilfeldig foretok en sitt igjen. Jeg har jo lært at man "må" trene på flere ting på en gang for å få opp kreativiteten til hunden, og ikke f.eks trene sitt i flere uker før man går over til noe annet.

MEN...selv om jeg i utgangspunket er en erfaren hundefører som har holdt på aktivt med hund i over 15 år har jeg i dette tilfellet tydeligvis ikke vært helt med i timen..jeg tok dette med å trene på flere ting på en gang veldig bokstavelig og gav nesten ikke gitt Ruth tid til å trekke pusten før jeg gikk over til det neste punktet på dagsplanen min.
Men her en kveld satt jeg å funderte litt over dette og plutselig slo lynet ned i skallen min også, jeg brast ut i en oppgitt latter så Frank trodde vel nærmest at det hadde rablet helt for meg....for omsider gikk det opp for meg at jeg selvfølgelig måtte la den stakkars hunden få en tenkepause mellom hver økt, dette er jo så logisk og helt elementert at jeg er nesten blir flau da jeg sitter å skriver om dette...huff....
Så NÅ har vi lagt om treningen og fått en mye bedre flyt...jeg trener nå først enten Ruth eller Martha og da bare EN adferd, så bytter jeg hund og trener denne også i EN adferd...før jeg igjen bytter hund og trener en ny ting (nå har jo hund 1 fått seg en pust i bakken..).

Nå skjønner Ruth poenget fortere også hvis jeg ikke klikker på første adferden hun prøver, men prøver forløpende nye ting helt til jeg klikker og gjentar så denne ønskede adferden igjen med en gang (nesten hver gang :-)

Jeg føler nå at jeg er bedre rustet til kurset om 1 mnd og skal nå øke kriteriene litt med å flytte treningen ut i første omgang og så etterhvert trene sammen men noen venninner:-)

2 kommentarer:

Barte-Marte sa...

Heisan!
Det er jo morsomt å lure veldig på noe - og så finne det, det blir liksom lærdom som sitter litt bedre da:)

Det første klikket ditt blir liksom en informasjon til hunden om hva dere skal trene den økta. Og det er DU som har planlagt og bestemt det før du begynner:) Om du har bestemt deg for å trene sitt og du får en fantastisk dekk så ha is i magen og tren det du hadde planlagt - det er garantert ikke den siste fine dekken du fikk. Men sånn gjør du reglene klare for hunden din - første klikk gjelder.

En annen ting som du kanskje vet er at du ikke bør blande frivillige øvelser og øvelser med kommando inn i samme økt. Men du kan selvfølgelig fortsette med de frivillige atferdene etter du har satt kommando på dem:)

Gleder meg til å se dere i aksjon en dag:) Kanskje 1. mai stevnet i Moss?

Kennel Coronna sa...

1 Mai ??? Jøye meg, DU er optimist du :-) Men takk for trua du tydeligvis har på oss :-)